Vuoden huikein lukukokemus minulle oli George Saundersin novellikokoelma Joulukuun kymmenes. Onkohan Saunders kenties parasta kirjallisuutta, jota Yhdysvalloilla on tällä hetkellä tarjota maailmalle? Teemat ja aiheet novelleissa ovat kylmääviä: Saunders käsittelee muun muassa keskiluokan köyhtymistä, raiskausta, mielen rikkoutumista ja sekoamista, itsemurhaa, ympäröivän yhteiskunnan muuttuminen absurdiksi, kidnappauta ja sairautta. Henkilöt ovat usein valkoista roskaväkeä tai alempaa keskiluokkaa, joka yrittää sinnitellä sydäntäsärkevän säälittävästi arjessaan, sillä mitä on ja joka sekin uhataan viedä pois. Saunders johdattaa lukijan välillä perusamerikkalaisesta "Walmart-ympäristöstä" täydelliseen scifi-dystopiaan. 

Luen novelleja vähän, ja tämä kirja olisi jäänyt lukematta, ellen olisi saanut sitä lukupiirikirjana eräältä henkilöltä, jonka kirjamaku on osoittautunut erinomaiseksi. Itse lukupiiristä en saa irti juuri mitään, kenelläkään ei tunnu olevan tarvetta jakaa lukukokemustaan (syytän suomalaista onnetonta keskustelukulttuuria ja kirjallisuuden tulkinnan jakamiseen tottumattomuutta, sillä kyseessä ovat ihmiset, joiden tähän luulisi kykenevän). Tämän kirjan kohdalla keskustelin kirjan ostaneen henkilön kanssa ja olisin halunnut hänen kanssaan keskustella vielä enemmänkin. George Saundersin kieli ja sen suomennos on huikeaa. Novellit jäävät kummittelemaan päiviksi, ellei sitten loppuelämäksi muistijälkinä. Teksti muuttaa lukijaansa. Tätä, jos mitään, tekisi mieli jakaa.

Jouduin antamaan kirjan liian nopeasti pois. Luin sen läpi vimmaisesti ja hämmästyneenä lukemastani. Aiheet olivat välillä niin kipeitä, että oli pakko hengähtää ja melkein pelotti lukea loppuun. Teksti oli täynnä mustaa huumoria. Jokaikinen lause oli nerokas. Haluaisin tähänkin laittaa iloksenne ja kauhuksenne sitaatteja novelleista ylistykseni tueksi, mutta kirjaa minulla ei ole. Yritän lukea Saundersia joskus lisää, jos saan käsiini jotakin. Tämä novellikokoelma ei ollut vain vuoden kirja minulle, pelkään pahoin että jopa vuosikymmenen. 

Uutisklippi Saunderssistä: http://www.cbsnews.com/news/george-saunders-long-journey-to-short-story-success/