skuvakasher.jpg

Moshe Kasher: Kasher in the Rye

Vuoden 2015 mielenkiintoisimpia lukukokemuksia oli työmatkojen pimeinä aamuina ja tympeinä ruuhkaisina iltapäivinä äänikirjana kuunneltu koomikko Moshe Kasherin elämänkerta Kasher in the Rye. Moshe Kasheriin törmäsin Netflixin loisteliaan livetaltioinnin Live in Oakland (2012) kautta. Kasher pelaa stand-up komiikassaan juutalaisuuteen, rotuun, homoseksuualisuuteen ja sukupuolirooleihin liittyvillä stereotypioilla. Mies on selkeästi hyvin älykäs ja ärsyttävä rääväsuu. Sen verran hän mietitytti, että tutkin häntä vähän enemmän ja latasin hänen kirjoittamansa äänikirjan.

Kasher in the Rye kertoo Moshen äärimmäisen hankalasta ja repaleisesta nuoruudesta kuurojen juutalaisten vanhempien hankalana lapsena. Kasher kuvaa itsensä armottomasti holtittomata, läheisistään välittämättömänä nilkkinä, jonka ainoa tavoite on saada päänsä sekaisin päivittäin. Kirja on kuvaus ulkopuolisuudesta, riippuvuudesta, rikkinäisyydestä, kapinasta sääntöjä ja yhteiskuntaa vastaan, päämäärättömyydestä ja vähän myös kipeästä rakkaudesta äitiään ja perhettään kohtaan. Kasherin itsetutkiskelu avaa ehkä ymmärrystä niiden elämään, jotka eivät näe mitään syytä pelata tämän yhteiskunnan sääntöjen  mukaan ja jättäytyvät tietoisesti sen ulkopuolelle. Kasher on ollut vanhemmilleen sietämätön, opettajilleen karsea ja häntä loputtomasti hoitaneille terapeuteilleen hirveä. Kaiken tämän keskellä hän nautti hirveydestään - ja tuntuu että nauttii hieman vieläkin. 

Kirja on härskiä, rikasta kieltä, kepeä ja siihen on helppo loukkaantua. Luen paljon englanniksi, mutta välillä jouduin pysähtymään nauttimaan, tarkastelemaan, kääntämään ja kuuntelemaan Kasherin kieltä tarkemmin. Audiona kirja toimi oikein hyvin, sillä Kasher lukijana luo kirjaan vielä omakohtaisemman olon. 

Mikään mestariteos kirja ei kuitenkaan ole. Joku olisi tämän tehnyt varmasti vielä paremmin, vaikka Kasher lahjakas kirjoittaja onkin. Samoin Kasher on loistava koomikko, mutta ehkei hän siinäkään yllä aivan kärkeen. Täytyy kuitenkin antaa hänelle tunnustusta elämästä itsestään; vastoin odotuksia hän on tehnyt jotain merkittävää ja on siitä ylpeä, ja lukijan täytyy olla ylpeä hänen kanssaan.

Loppuun kolme kurkistusta tähän persoonaan:

Moshe lukee omaa kirjaansa https://www.youtube.com/watch?v=RmThjT4SqPk

Moshe Conanin haastattelemana kirjastaan https://www.youtube.com/watch?v=weJkN5R9i30

Moshen stand up https://www.youtube.com/watch?v=5-kG7MsM0HU